Командирът на ЕОПАТ премина в резерва


На 24 февруари командирът на ескадрила “Оперативна подготовка на авиационната техника” във военно формирование 32040 – Крумово майор Георги Тодоров премина в резерва. Той беше изпратен от личния състав на емоционално събиране пред хангарите в 24-та авиационна база.

Командирът на авиобазата бригаден генерал Димитър Иванов му благодари за професионализма и богатия практически опит, които е предал на колегите си по време на дългогодишната си служба, и му пожела да бъде здрав и да се радва на нови успехи и много щастливи моменти в цивилния живот.

Майор Тодоров е роден в гр. Крумовград, област Кърджали. Завършва магистърска степен „Експлоатация и ремонт на летателни апарати за ВВС” във ВВВУ “Г. Бенковски” през 1992 г., а през 2004 г. преминава курс за командир на ескадрила във Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски”. Майор Тодоров започва военната си кариера като авиотехник на самолет в авиобазата в Безмер през 1992 г. Две години по-късно се мести в Крумово, където прекарва шест години, а след това за кратко е на служба в авиобазата в Стара Загора до нейното закриване. От 2002 г. насам той служи само в 24-та авиобаза – Крумово. От началник на група става заместник-командир на ескадрила, а впоследствие и командир на ескадрила “Оперативна подготовка на авиационната техника”.

Майор Тодоров е един от бордните инженери, които активно участваха в изпълнението на задачи за гасене на пожари през изминалата изключително натоварената в това отношение 2022 г. През годините е награждаван с благодарствени грамоти и предметни награди от командира на военно формирование 32040 – Крумово, Началника на отбраната и Министъра на отбраната.