Парашутни скокове от вертолет


wmplayer 2016-07-06 13-43-16-703      На 06 юли 2016 год., в съответствие с План-графика по парашутна и летателна подготовка за учебната 2016 година, след близо 17 годишно прекъсване във Военновъздушните сили, на територията на 24 авиационна база – Крумово, с вертолет AS 532 AL “Cougar” се изпълниха полети за възстановяване на подготовката на летателния състав за десантиране по парашутен способ.

За първи път в България скоковете се изпълниха от вертолет AS-532 AL “Cougar” с екипаж: капитан Александър Цанков – командир на екипажа, подполковник Филип Ангелов – инструктор и капитан Красимир Русев – борден техник.

Спасителите-парашутисти – капитан Светлозар Александров, старшина Петко Кирков, сержант Стоян Колев и редник Евгени Денчев от състава на авиобазата извършиха опознавателни и тренировъчни скокове от вертолет с ръчно разтваряне на парашута след свободно падане.

Скоковете се изпълниха с парашут тип „Летящо крило” SOC TW-7, а честта да изпълни първия скок се падна на сержант Стоян Колев.

Възстановяването на подготовката за десантиране по парашутен способ от вертолет AS – 532 AL “Cougar” ще повиши способностите на 24та авиационна база по програма „Подготовка за мисии” за бързо достигане на спасителите-парашутисти до бедстващите при изпълнение на задачи по търсене и спасяване и бойно търсене и спасяване.