Заместник-командирът на 24-та авиобаза премина в запаса


На 1 август във военно формирование 32040 – Крумово заместник-командирът на 24-та авиационна база полковник Евгени Белкинов направи последния си полет и премина в запаса. На тържествената церемония за изпращането след полета полковник Белкинов беше удостоен с награден знак за принос към Министерството на отбраната от министъра на отбраната Ангел Найденов и с ръчен часовник за постигнати високи професионални резултати, за проявено чувство на отговорност, трудолюбие и всеотдайност, както и за големия му личен принос към Военновъздушните сили от командира на ВВС. Бяха прочетени приветствия от командира на ВВС генерал-майор Румен Радев и командира на 24-та авиационна база бригаден генерал Златко Златев, а началника на щаба на СКС бригаден генерал Стефан Петров, който летя с полковник Белкинов, го поздрави лично и му пожела много бъдещи успехи.

Полковник Белкинов е роден на 3 август 1958 г. в с. Малък Вършец, област Габрово. през 1981 г. завършва ВHВВУ “Г. Бенковски” със специалност военен летец-пилот, а през 1993 г.факултет Командно-щабен на ВА “Г. C. Pаковски”, специалност КЩ, оперативно-тактически ВВС. Кариерата си като пилот започва през 1981 г. в 44 вертолетен авиационен полк – Крумово като младши пилот и преминава през всички командни длъжности, като от 1 юли 2012 г.е назначен на длъжност Заместник-командир на 24 авиационна база – Крумово.

Полковник Евгени Белкинов е летец-пилот І клас с 12 653 полета и 4266 летателни часа. Летял е на Л 29, У Миг 15, Миг 17, Ми-24, Ми-2, Ми-17, AS 532 AL Cougarи Bell 206. Участвал е в изпълнение на задачи по търсене и спасяване, авиомедицинска евакуация, превоз на вътрешен и външен товар и гасене на пожари.Той е един от командирите на екипажите на двата вертолета „Кугър” от състава на Военновъздушните сили, които извършиха аварийно-спасителни действия в помощ на пострадалото население от с. Бисер, област Хасково на 6 февруари 2012 г. Полковник Белкинов е командир на екипажа на вертолет Ми-17 при провеждане на операция за спасяване на трима туристи в района на хижа „Фенера” през април 2013 г. и при превоз на оборудване за спасителната операция в мини „Ораново”, Симитли през юли 2013 г.

Многократно е участвал в гасене на пожари, сред които в местността Бистришко бранище, Витоша през юли 2012 г., в района на Рилския манастир през август 2012 г., в Природен парк Рила през октомври 2012 г., в района на с. Лукорско, с. Студена и с. Равна гора през август 2013 г. и др. През последните петнадесет години полковник Белкинов откриваше парада по случай 6 май – Ден на храбростта и празник на българската армия, пилотирайки вертолет Ми-17 с националния флаг на Република България.

Носител е на множество грамоти, медали и предметни награди, сред които почетен знак на МО – Свети Георги – II степен от 8 юли 2008 г. от Министъра на отбраната, почетен медал на МВР от 9 март 2010 г. от Министъра на вътрешните работи и нагръден знак за отлична служба – за офицери – I степен от 14 февруари  2012 г. от Министъра на отбраната.