Участие в “Хемус 2012”


news11

От 30 май до 2 юни в Международен панаир – Пловдив се състоя международно военно изложение “Хемус 2012 – отбрана, антитероризъм, сигурност”. Изложението беше под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на Република България. В него 66 компании от 10 страни показаха нови технологии и изделия. Събитието беше посетено от официални делегации от 24 държави и трима военни министри – на Белгия, Ирак и Азербайджан.

Два хеликоптера AS 532 AL Cougar от 24-та вертолетна авиобаза и хеликоптер на Гранична полиция взеха участие в демонстрационна акция за обезвреждане на терористи и търсене и спасяване на бедстващ, която се състоя на 1 юни на брега на р. Марица. При първата задача отряд за специални операции от 68 бригада „Специални сили” се спусна по метода „бързо въже“ от хеликоптер, участва в престрелка и залови терористите. В следващата задача хеликоптер на Гранична полиция направи оглед на района и претърсване на зоната на инцидента. По-късно спасител  се спусна с бордова лебедка,  оказа  първа медицинска помощ на пострадалия  и го евакуира.

Освен това през всички дни на изложението имаше статичен показ на вертолет AS 532 AL Cougar и презентация на снимки и филми от живота и важните събитията в авиобазата.