Годишен анализ на дейността на 24-та авиобаза


Днес, 19 януари, във в.ф. 32040 – Крумово се проведе годишен анализ на дейността на 24-та авиационна база за 2023 г. На него присъстваше командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

Командирът на 24-та авиобаза, бригаден генерал Димитър Иванов, обобщи пред присъстващите офицери от командването на базата изпълнените през годината задачи и направи анализ на състоянието на подготовката и постигнатите резултати.

Той отчете, че изминалата 2023-та г. беше поредната изпълнена с динамика и различни типове задачи. Екипажи и вертолети от авиобазата взеха участие в редица национални учения и международни подготовки, а също така изпълниха множество задачи в помощ на населението. Още през първите дни на януари вертолет AS 532 AL Cougar се включи в спасителна акция за парапланерист в района на МТО станция на връх Мусала. През лятото имаше две задачи в Пирин планина: през юли беше транспортирана пострадала жена от района на връх Вихрен, а в началото на август – белгийски гражданин със счупен крак от района на връх Полежан. През септември пък в рамките на един ден бяха извършени две задачи за транспортиране отново на пострадали парапланеристи в Национален парк „Централен Балкан” в Стара Планина. По-късно през месеца беше изпълнено търсене на изчезнал селскостопански вертолет в района на Елешница, Якоруда и Велинград. В края на лятото последваха поредица от задачи за гасене на горски пожари, най-вече в труднодостъпни планински местности със силно пресечен терен. По време на участието си екипажите от авиобазата прекараха във въздуха над 80 часа и хвърлиха над огъня над 760 тона вода.

Бригаден генерал Иванов подчерта, че въпреки трудностите личният състав за поредна година е изпълнил поставените задачи с отдаденост и професионализъм. Той пожела на личния състав здраве, благополучие и оптимизъм, за да продължат да работят за Военновъздушните ни сили със същата енергия и през настоящата година.