Последен полет на началника на служба ОВД


  На 21 ноември майор Христо Кирков направи последния си полет на вертолет AS 532 AL Cougar и беше изпратен от колегите си на емоционално събиране пред хангарите на 24-та авиационна база.

Командирът на авиобазата бригаден генерал Димитър Иванов му благодари за професионализма, който винаги е проявявал по време на дългогодишната си служба, и му пожела да бъде здрав и да се радва на успехи в бъдещите си начинания.

Майор Кирков е роден в гр. Плевен. Завършва магистърска степен  във факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски” през 2002 г. и има втора магистратура във ВА „Г. С. Раковски” през 2018 г., както и поредица езикови курсове. Започва военната си кариера в Каменец и Безмер. От март 2005 г. е в 24-та авиационна база – Крумово, като първоначално е младши пилот, а в последствие преминава през длъжностите старши пилот, заместник-командир на звено, заместник-командир по аварийно-спасителна и разузнавателна подготовка и началник на служба „Обслужване на въздушното движение”.

Майор Кирков е летял на Cessna 172, Piper PA-23-250, L-29, L-39 ZA, Bell 206, Ми-24 и AS 532 AL Cougar. Награждаван е с предметни награди, грамоти и благодарности от командира на 24-та авиобаза и Министъра на отбраната.