20 години от катастрофата с Ми-17 край Разлог


На 24 юли 2023 г. се навършиха 20 години от инцидента с вертолет Ми-17 от състава на 24-та авиобаза, в който при изпълнение на служебния си дълг – гасене на горски пожар в местността “Бeтоловото” край гр. Разлог, загинаха:

– подполковник инж. Милко Пейковски – военен пилот;

– майор инж. Николай Радулов – военен пилот;

– младши лейтенант Бойко Панайотов – борден техник;

– полковник Кирил Чамишки – началник на сектор “Държавен противопожарен контрол” към РДВР – гр. Благоевград.

От 11 ч. в деня на годишнината в местността “Бетоловото” край гр. Разлог се събраха роднини, колеги и приятели на четиримата, за да отдадат почит към паметта им и да поднесат венци и цветя на паметника на лобното им място.

Възпоменателни слова произнесоха заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев и директорът на Регионална дирекция „ПБЗН“ – Благоевград комисар Валентин Василев. Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи панихида в памет на четиримата доблестни мъже. На поклонението присъстваха още директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов, директорът на Областната дирекция на МВР – Благоевград старши комисар Георги Кандев, командирът на 24-та авиационна база бригаден генерал Димитър Иванов, областният управител на Благоевград госпожа Мария Димова, заместник областният управител на област Благоевград Александър Мацурев, заместник-кметът на Разлог Иван Гюров, кметът на община Банско Иван Кадев, директорът на Югозападно държавно предприятие инж. Валентин Чамбов, евродепутатът Андрей Новаков, колеги и близки на загиналите.