Военнослужещи помагат след наводнението в с. Богдан


Днес за пореден ден военнослужещи от 24-та авиационна база – Крумово работят в помощ на населението в с. Богдан – едно от най-засегнатите села след тежкото наводнение по поречието на р. Стряма в края на миналата седмица. Основната им задача е да съдействат за овладяване на бедственото положение, като разчистват пътната инфраструктура и домовете на местните хора.

Първата група с личен състав от авиобазата започна участието си в помощ на населението в неделя, 4-ти септември. Приоритетна задача през първите два дни беше разчистването на мост, затрупан от големи дънери и други предмети, заради които водата не течеше в коритото на реката под моста, а го заобикаляше през проправения път през къщите и дворовете на хората. През следващите дни, включително и на националния празник – 6-ти септември, действията на военнослужещите бяха концентрирани в изнасяне на покъщнина и почистване на дворове, изби и външни постройки на самотни възрастни и болни хора от предмети, довлачени от реката, натрупани клони и кал. Също така се работеше за разчистване на заседнали коли, дървета, тиня и кал от пътищата с оглед осигуряването на достъп за тежка техника.

Общ ръководител на всички военни формирования, които оказват помощ за справянето със щетите в региона на селата Каравелово, Богдан, Слатина и др., е командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово бригаден генерал Деян Дешков. Също така дневните задачи се съгласуват с представители на местната власт и се разпределят с оглед максимална ефективност на усилията на участващите военнослужещи.