Първокласен пилот на вертолет премина в резерва


На 21 февруари майор Крум Семов от състава на 24-та авиационна база – Крумово беше изпратен в резерва от колегите си от военното формирование.    Командирът на 24-та авиационна база бригаден генерал Димитър Иванов му благодари за отдадеността на работата, високия професионализъм по време на неговата 32-годишна служба в авиобазата и за богатия практически опит, който е предал на колегите си.

          Майор Семов е неведнъж е участвал в изпълнението на специални задачи, сред които издирване и транспортиране на трима пострадали при инцидент с джип, преобърнал се в пропаст в района на хижа „Фенера“ в Средна гора на 13 април 2013 г., търсене и спасяване по време на наводненията в района на курортен комплекс „Албена” на 20 юни 2014 г., доставка на медикаменти за бедстващото население, превоз на медицински екип за оказване на спешна медицинска помощ и медицинска евакуация на родилка от с. Горно Прахово по време на обилните снеговалежи в района на Ардино през 2015 г. и др.

Майор Крум Семов е роден на 22.02.1967 г. в с. Найден Герово, област Пловдив. Завършва ВHВВУ “Г. Бенковски” през 1990 г. със специалност „Летец-пилот за ВВС”. Завършил е курс по английски език във ВВВУ “Г. Бенковски” през 1998 г. и курс за командири на ескадрили във ВА “Г.С.Раковски”  през 2006 г. През 2006 г. преминава курс за специализация за  изучаване на вертолет “COUGAR” в гр. Ексън Прованс, Франция, а през 2007 г. – курс за специализация – обучение на първа група от летателен състав на вертолет “COUGAR” наземна подготовка и тренажор, гр. Маринян, Франция.

Майор Семов прекарва цялата си военна служба във военно формирование 32040 – Крумово като преминава през редица длъжности от заместник-командир на авиозвено през командир на звено, щурман на звено и инспектор, като стига до старши помощник-началник на отделение. Многократно е награждаван с благодарности, предметни и парични награди, сред които награден знак „За Вярна служба под знамената IV степен” от Министъра на отбраната през 2000 г., орден „За военна заслуга” трета степен от Президента на Република България през 2012 г., почетен знак “Свети Георги” – III степен от Министъра на отбраната през 2012 г., награден знак за отлична служба – I степен от Министъра на отбраната през 2014 г. и др. Майор Крум Семов е летец-пилот 1-ви клас с над 3400 летателни часа и е летял на L-29, Ми-2, Bell 206, Bell 430, Ми-17 и AS 532 AL „Cougar”.