Последен полет на първокласен пилот


На 20 януари Заместник-началникът на щаба по ресурсите в Командване на Военновъздушните сили – полковник Иван Николов извърши последния си полет с вертолет AS-532 AL “Cougar” като офицер от състава на ВВС. Командирът на 24-та авиационна база бригаден генерал Димитър Иванов му благодари за отдадеността на работата, високия професионализъм по време на неговата над 33-годишна служба, от които 21 години в състава на 24 авиационна база, както и за богатия практически опит, който е предал на колегите си.

На събитието присъства и Заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев.

Командването и колегите му подариха плакет с изображение на вертолетите, на които е летял по време на кариерата си.

Полковник Николов е сред най-опитните пилоти на вертолет Ми-24. Роден е на 23.01.1966 г. в гр. Кричим. Завършва ВHВВУ „Г. Бенковски” през 1988 г. със специалност „Летец-пилот за ВВС на вертолет”. През 2003 година завършва ВА „Г. С. Раковски” факултет КЩ, със специалност „Организация и управление на оперативно-тактически формирования от ВВС, а през 2011 година и Стратегически курс във факултет „Национална сигурност и отбрана”.

Кариерата си като пилот започва в 23-та авиационна база – Стара Загора през 1988 година. В 24-та авационна база постъпва през 2000 година, като командир на звено. Преминава през всички командни длъжности, а от 2016 година до 2021 година е заместник-командир на авиобазата. През 2021 година е назначен на длъжност началник на сектор „Авиация” в отдел „Операции”, а от м. декември е Заместник-началник на щаба по ресурсите в Командването на Военновъздушните сили.

Полковник Николов е летец-пилот І клас с над 2600 летателни часа. Летял е на Л 29, Ми-24, AS 532 AL Cougar. Участвал е в изпълнение на задачи по търсене и спасяване, авиомедицинска евакуация.

През 2012 година взема участие в аварийно-спасителните действия в помощ на пострадалото население от с. Бисер, област Хасково. Той е един от командирите на екипажите на двата вертолета „Кугър” от състава на Военновъздушните сили, извършили аварийно-спасителни действия в помощ на пострадалото население от гр. Мизия, област Плевен на 3 август 2014 г. Командир е на екипажа, извършил авиомедицинска евакуация на двамата най-тежко пострадали при взрива на газстанция в Разград на 07 август 2012 г. Многократно награждаван с предметни и парични награди, както и с награден знак „За Вярна служба под знамената” и „За отлична служба” за офицери I-ва степен.