24-та авиобаза навърши 60 години


На 27 октомври 2021 г. се навършиха 60 години от създаването на първата вертолетна авиационна част в България – 44-ти вертолетен авиационен полк. Годишнината беше отбелязана от 11 ч. на територията на в.ф. 32040 – Крумово при спазване на всички приети заради пандемията от коронавирус COVID-19 противоепидемични мерки.

Празникът започна с тържествен строй и приветствие на командира на авиобазата бригаден генерал Димитър Иванов. Той подчерта, че спецификата на различните летателни апарати e поставяла редица предизвикателства пред пилотите и авиационните специалисти при изграждането и поддържането на способности през годините, но личният състав винаги се е справял отлично, благодарение на своята организираност, дисциплина и трудолюбие. Вертолетната авиация  и днес продължава да изпълнява поставените задачи с висок професионализъм, а хората от авиобазата работят неуморно и дават най-доброто от себе си. През изминалата година личен състав активно участваше в национални и международни учения и тренировки, както и в операции в помощ на населението при бедствия и аварии. В изключително динамична обстановка и при огромна натовареност екипажи и авиационна техника многократно се включваха в гасенето на пожари на труднодостъпни места. Само за изпълнението на задачите за пожарогасене през последните месеци вертолетите от авиобазата бяха над 125 часа във въздуха и хвърлиха над 1450 тона вода над огнените стихии.

В кратко слово командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров благодари на ветераните и личния състав от вертолетната авиация за тяхната воля, отговорност и професионализъм. Беше прочетен поздравителен адрес от Президента и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили господин Румен Радев. Последваха заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители за постигнати отлични резултати при изпълнение на служебните задължения.

Бяха демонстрирани някои от основните способности поддържани и изпълнявани от летателният състав на авиобазата с участие на вертолети AS 532 AL Cougar, Bell-206 и Ми-24. Участие в динамичния показ взеха военнослужещи и бойна техника от Силите за специални операции. Началото беше дадено от вертолет AS 532 AL Cougar, носещ националния флаг на Република България. След това беше изпълнена мисия по локализиране, блокиране и обезвреждане на терористична група в автомобил и евакуация на ранен военнослужещ, чрез извличане с носилка и осигуряване на периметъра от въздуха от Ми-24. След това AS 532 AL Cougar демонстрира гасене на пожари с подвесна система “Bambi bucket”.

Последва въздушен поздрав от колегите от Военноморска вертолетна авиобаза “Чайка” към ВМС с вертолет AS 365 N3 “Dauphin”, от Специализирания отряд за въздушно наблюдение към  ГД „Гранична полиция” на МВР с вертолет AgustaWestland AW139 и от 16-та Транспортна авиационна група – Враждебна със самолет С-27J ”Спартан”. За пръв път в небето над 24-та авиобаза гостите имаха възможност да наблюдават пилотаж на модернизирания Сухой-25 от Базата за предно разполагане в Безмер.

Тържествената част от събитието завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите пилоти и авиационни специалисти от авиобазата, а след това имаше почерпка на открито и размяна на подаръци от домакините и официалните гости.