15 години AS 532 AL Cougar в българските ВВС


На 26 август се навършват 15 години от пристигането на първия вертолет AS 532 AL Cougar в България. Два дни по-късно на 28 август 2006 г. той е приет на въоръжение в Българската армия с тържествена церемония, а тогавашният командир на авиобазата бригаден генерал Стефан Петров извършва демонстрационен полет. За българските Военновъздушни сили са доставени общо 12 вертолета от този тип, като последният пристига на 19 ноември 2010 г. Четири от тях са в конфигурация за бойно търсене и спасяване (CSAR).

Вертолет AS 532 AL Cougar изпълнява следните задачи: задачи по бойно търсене и спасяване на екипажи, търпящи бедствие (CSAR); авиомедицинска евакуация (MEDEVAC); тактически транспорт на войски, товари и военна техника; десантиране (включително и по парашутен способ); транспорт на товари на външно окачване; въздушно разузнаване и гасене на пожари.

Навигационното оборудване на вертолета позволява изпълнение на задачи денем и нощем в прости и сложни метеорологични условия. Осветлението на кабината позволява използване на прибори за нощно виждане NVG, като първият такъв полет в България и в историята на Военновъздушните сили е изпълнен на 24 юни 2008 г.

Вертолетите AS 532 AL Cougar многократно са участвали в национални и международни учения в България и извън страната. Базата редовно провежда съвместни тренировки с военнослужещи от Сухопътните войски и Съвместното командване на силите за специални операции.

От 15 до 18 септември 2008 г. три вертолета и личен състав от декларираните сили за участие в мисии на НАТО (модул за медицинска евакуация и модул за въздушен транспорт) взеха участие в командно-щабно учение „Ответен удар 2008”, чиято основна цел беше потвърждаване на готовността на модулните формирования за действия в операции и мисии на НАТО. Действията на модулните формирования – два транспортни вертолета и един вертолет за авиомедицинска евакуация – бяха съсредоточени в района на летище Крумово, Карлово, Казанлък, Мусачево и Доброславци. В учението участваха 50 оценители от военновъздушното компонентно командване в гр. Измир, Турция в състава на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол. Бяха извършени реални действия за превоз на войски и медицинска евакуация, като летателните екипажи на вертолет AS 532 AL Cougar за първи път извършиха медицинска евакуация нощем.

В изпълнение на „Национален план за сертифициране на декларираните формирования от Въоръжените сили на Р. България (2009-2014 г.)” и „План за подготовката на командирите, щабовете и войските от ВВС през учебната 2009 г., за сертифициране на декларираното модулно формирование за авиомедицинска евакуация от 24ваб и за пълно оценяване на способностите (FORCEVAL)” за времето от 16 септември до 25 септември 2009 г. беше проведено учение с войски и сили за реални действия „Повратна точка 09” / „CRUCIAL MOMENT 09”. Беше изпълнена основната цел на Военновъздушните сили за 2009 г. – потвърждаване способностите на декларираното модулно формирование за авиомедицинска евакуация (MEDEVAC) от авиобазата от специалисти за оценка от Компонентното военновъздушно командване – Измир (CC-Air HQ Izmir).

От 25 август до 15 септември 2014 г. два вертолета участваха в Съвместна ротационна подготовка Saber Junction „Пълен спектър от операции” в тренировъчния център на Силите на САЩ в Хохенфелс, Германия. Вертолетните екипажи получиха най-високата възможна оценка от НАТО: „Готови за мисия”. В хода на учението те успешно преминаха инспекция от експерти на пакта (TACEVAL – Рамщайн), която потвърди готовността на Модула за авиомедицинска евакуация от състава на българските ВВС за участие в международни операции.

През май 2016 г. личен състав и вертолет AS 532 AL Cougar взеха участие в съвместната Ротационна подготовка 16-05 ULO-NRF Combined Resolve VI в Тренировъчните центрове на Силите на САЩ – Joint Multinational Readiness Center (JMRC), Хохенфелс и Графенвьор, Република Германия. Основна цел на модула от 24-та авиационна база беше повишаването на оперативната съвместимост с коалиционните партньори и задълбочаване на знанията в процеса на планиране и изпълнение на въздушно-десантни задачи (air assault). По решение на ръководството на учението авиационният модул изпълняваше задачи в интерес на противостоящите сили (OPFOR – opposing force).

През последната година именно вертолет AS 532 AL Cougar прелетя с българския флаг и откри въздушните демонстрации по повод Деня на храбростта и Празника на Българската армия – 6 май.

Вертолетите AS 532 AL Cougar многократно са участвали в изпълнение на задачи по третата мисия на въоръжените сили, а именно помощ на населението при бедствия и аварии. Ето 15 от изпълнените задачи през годините:

– На 29 юли 2009 г. вертолет изпълни полет за оказване съдействие на Планинска контролно-спасителна служба – гр. Троян в района на хижа „Козята стена”, Стара планина.

– На 30 ноември 2010 г. вертолет изпълни полет за нуждите на „Морска администрация” – Варна за търсене на бедстващи в района на нос Емине.

– На 12 февруари 2011 г. вертолет изпълни санитарна задача за превоз на пострадал от гр. Гоце Делчев.

– На 6 февруари 2012 г. вертолет извърши аварийно-спасителни действия по време на природното бедствие в района на с. Бисер, област Хасково, при което бяха спасени трима души.

– На 7 август 2012 г. вертолет извърши полет за авиомедицинска евакуация на двама тежко пострадали при взрив на газстанция в гр. Разград по маршрут летище Крумово – гр. Русе – гр. София.

– На 13 януари 2013 г. вертолет извърши аварийно-спасителна дейност в района на Рилските езера по маршрут летище Крумово – Крайници – Рилски езера – гр. София. Измъкнати бяха затрупани от лавина трима туристи в района на Седемте рилски езера. След това пострадалите бяха транспортирани с линейка от летище Враждебна до ВМА – София.

– На 13 април 2013 г. вертолет изпълни задача по издирването и транспортирането на трима пострадали при инцидент с джип, преобърнал се в пропаст в района на хижа „Фенера” в Средна гора. Вертолетът кацна в труднодостъпна планинска местност на планински склон на височина 1100 м. На борда се намираха медицински екипи от спешна помощ на МБАЛ „Св. Георги” – Пловдив, представители на Планинската спасителна служба и ПБЗН.

– На 20 юни 2014 г. два вертолета взеха участие в търсене и спасяване в района на курортен комплекс „Албена” с полет по маршрут летище Крумово – Бъдеще – нос Галата – к.к. „Албена”. От залята местност беше евакуиран от въздуха човек, който се намираше върху фургон сред придошлата вода. От вилно селище до с. Прилеп, област Добрич двата вертолета евакуираха по въздуха 93 души, които бяха транспортирани до безопасен район.

– На 3 август 2014 г. два вертолета взеха участие в спасяване и евакуация на пострадали в гр. Мизия с полет по маршрут летище Крумово – гр. Хисаря – с. Кърнаре – гр. Мизия. От борда на вертолетите бяха спуснати лодки и спасители, които превозиха 11 души до безопасни райони, а трима бяха спасени по въздуха.

– На 9 септември 2014 г. вертолет извърши полет за търсене и спасяване в района на гр. Китен. При аварийно-спасителна работа от режим на висене бяха спасени двама възрастни, попаднали във водния капан на придошлата река.

– На 9 март 2015 г. вертолет извърши полет за разузнаване от въздуха на нанесените поражения от обилните снеговалежи върху електропреносната мрежа по маршрут гр. Пловдив – гр. Кърджали – община Ардино – гр. Пловдив. На борда на вертолета имаше представители на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и EVN България.

– След обилни снеговалежи, които затрупват пътищата към населени места в Родопите, на 10 март 2015 г. от 13.32 ч. до 16.43 ч. вертолет извърши полет по маршрут летище Крумово – гр. Кърджали – с. Млечино – с. Любино – с. Голобрад – с. Любино – с. Горно Прахово – гр. Кърджали – летище Крумово за доставка на медикаменти за бедстващото население, превоз на медицински екип за оказване на спешна медицинска помощ и медицинска евакуация на родилка от с. Горно Прахово. В операцията взе участие медицински екип от Военна болница – Пловдив. От 15.14 ч. до 17.33 ч. вертолетът извърши полет по маршрут летище Крумово – гр. Кърджали – села в община Ардино – гр. Кърджали – летище Крумово за доставка на медикаменти и хранителни продукти и оказване на помощ на бедстващото население. Доставена беше храна за жителите на с. Голобрад, доставени бяха инсулин и медицински материали за нуждаещи се от с. Любино и беше извършена медицинска евакуация на тежко болна жена от с. Черничево до лечебно заведение в гр. Кърджали. По време на изпълнението на тези задачи екипажите работиха при изключително трудни метеорологични условия – ниска долна граница на облаците, намалена видимост, силно пресечена местност и 1 – 1.5 м снежна покривка.

– На 11 март 2015 г. вертолет извърши полет за разузнаване от въздуха на нанесените поражения от обилните снеговалежи върху електропреносната мрежа по маршрут летище Крумово – с. Здравец – с. Бостина – с. Здравец – с. Давидково – с. Баните – гр. Ардино – гр. Мадан – с. Баните – с. Момчиловци – с. Здравец – гр. Лъки – летище Крумово. На борда на вертолета имаше представители на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и EVN България.

– На 3 април 2015 г. вертолет извърши медицинска евакуация на пострадал в района на спасителна база „Студенец”, к.к. Пампорово. Вертолетът извърши полет по маршрут гр. Смолян – гр. София, като на борда имаше медицински екип от Бърза помощ на Смолянската болница. От летище София пострадалият беше превозен с линейка до Венномедицинска академия – гр. София.

– На 8 август 2015 г. вертолет взе участие в издирването на петима туристи – българка и четирима руснаци – изгубени в Рила. Около 21 ч. вечерта екипажът успя да локализира туристите в планината над гр. Рила.

На 7 август 2020 г. вертолет AS 532 AL Cougar за първи път взе участие в гасене на пожар с подвесна система за гасене на пожари „bambi bucket”. През същата година този тип вертолети участваха неведнъж в потушаването на пожари: в района с. Лесово, община Елхово, област Ямбол; в гориста местност между селата Лесово, област Ямбол, и Присадец, област Хасково; в района на с. Маточина и с. Варник, община Свиленград, област Хасково; в борова гора в района на гр. Карлово и в землището на с. Полски градец, община Раднево.

Тази година се очертава като една от най-натоварените със задачи за пожарогасене през последното десетилетие. Досега през 2021 г. вертолет AS 532 AL Cougar е оказал помощ на огнеборците за справяне с горски пожари край Твърдица, област Сливен; в района на с. Розино, община Карлово; край Старосел, община Хисаря, област Пловдив; край с. Михилци, община Хисаря, област Пловдив; в Рила и в района на с. Югово в Родопите.

Надяваме се вертолетите AS 532 AL Cougar от 24-та авиационна база да продължат да летят безаварийно и да изпълняват успешно поставените задачи, а бъдещето да донесе още повече добре обучени екипажи, изправна авиационна техника и часове във въздуха.

Снимки: капитан Димо Вичев, Огнян Стефанов, Николай Димов, Георги Петков, Богомил Петров и архив на 24-та авиационна база