Годишен анализ за 2020 г.


На 15 януари във военно формирование 32040 – Крумово се проведе годишен анализ на дейността на 24-та авиационна база за 2020 г., на който присъстваше командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

В анализа командирът на 24-та авиационна база бригаден генерал Димитър Иванов подчерта, че 2020 г. бе поредната изпълнена с присъщите за авиобазата динамика и много предизвикателства във всички направления от дейността й. Година, в която цялостната дейност бе провеждана в условия на дефицит от финансови и материални средства и в сложна обстановка, възникнала от бързото и широко разпространение на коронавируса Covid-19, предизвикал световна епидемия. Усилията на командването, щаба и формированията от 24-та авиобаза бяха насочени за решаване на основните задачи поставени на авиобазата от командира на Военновъздушните сили.

През изминалата година летците авиобазата взеха участие в изпълнението на Съвместна българо-американска летателна подготовка “Тракийско лято 2020”, Съвместна летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2020“, Тактическо учение “Балканска стена 20”, Тактическо учение с бойни стрелби „Ответен удар 2020”, Тактическо учение с бойни стрелби – “ШАБЛА 2020” и съвместно българо-гръцко учение „Green Bridge 2020”. От в.ф. 32040 – Крумово се проведоха се полети над море за поддържането подготовката на летателния състав, носещ дежурство за АСО, а в.ф. 24900 – София взе участие в съвместни тренировки със звеното за медицинска евакуация към ВМА и осигуряване на парашутни скокове за нуждите на парашутисти от ВВС, СВ, ВМФ и НВУ.

Освен с авиационна техника и летателни екипажи 24-та авиационна база се включи и с личен състав в организирането, планирането и осигуряването на безопасността на ученията, като се отчете натрупване на значителен опит в летателно-тактическата подготовка. По време на участието в съвместни тренировки екипажите придобиха опит по планиране и провеждане на операции в многонационална среда, което от своя страна повиши оперативната съвместимост на авиационните формирования с партньорите от НАТО.

Също така през 2020 г. екипажи и формирования от авиобазата изпълниха някои по-характерни задачи, сред които задачи за въздушен транспорт със самолети С-27J, Л-410 и РС-12 до Полша, Хърватска, Белгия, Германия и Румъния и с вертолет AS532AL до Косово; задачи за въздушен транспорт със самолет С-27J на медицински екипи и пациенти в страната и Франция; въздушен транспорт със самолет С-27J за превоз на български студенти от Китай заради COVID-19; динамичен показ по случай 6-ти май на летище Граф Игнатиево и УП „Црънча”; пожарогасене с вертолет Ми-17 в районите на с. Селиминово, с. Студена и с вертолет AS532AL в районите на яз. Жребчево, с. Лесово, с. Студена, гр. Карлово, с. Полски Градец; четири задачи за разузнаване и унищожаване на невзривени боеприпаси в област Смолян.

Командирът на 24-та авиационна база бригаден генерал Димитър Иванов благодари на личния състав за положените усилия при решаване на поставените задачи и изрази увереност, че авиобазата ще се справи успешно с предстоящите задачи през 2021 година, въпреки всички кадрови, финансови, логистични и епидемиологични предизвикателства.