Двама първокласни пилоти преминаха в резерва


На 30 септември направиха последните си полети и на строй пред щаба на военно формирование 32040 – Крумово бяха изпратени в резерва двама първокласни пилоти от 24-та авиационна база: майор Борислав Тафков и майор Димитър Бабачев.

Командирът на 24-та авиационна база бригаден генерал Димитър Иванов благодари на двамата офицери за всеотдайността и професионализма при изпълнение на задълженията им в служба на Българската армия, за богатия практически опит, който са предали на колегите си, и за многобройните им участия в операции в помощ на населението през годините. Той изрази увереност, че техните лични качества и натрупани познания и в бъдеще ще им помагат да постигат успешно целите си.

Майор Димитър Бабачев досега беше началник на служба “Щурманско осигуряване” във военно формирование 32040 – Крумово, където премина цялата му военна кариера. Той е завършил ВHВВУ “Г.Бенковски” през 1989 г. По-късно има няколко курса, сред които за изучаване на вертолет “Бell 430”, както и за изучаване на вертолет “AS 532 AL” и курс “Наземен тренажор-симулатор” на вертолет “AS 532 AL” във Франция. За времето на службата си има над 3700 летателни часа. Участвал е в множество задачи в помощ на населението за търсене и спасяване с вертолет “AS 532 AL”, сред които в доставката на медикаменти и оказване на спешна медицинска помощ и медицинска евакуация на родилка по време на обилните снеговалежи в община Ардино през 2015 г. Има редица награди от Министъра на отбраната, Началника на ГЩ и Началника на отбраната, сред които грамоти, предметни награди, както и два наградни знака „За отлична служба” – I степен.

Майор Борислав Тафков досега беше инспектор по летателна подготовка в отделение “Планиране и отчитане на летателната дейност” на военно формирование 32040 – Крумово, където премина цялата му военна кариера. Той е завършил ВHВВУ “Г.Бенковски” през 1989 г., а по-късно и курс във Военна академия “Г.С.Раковски”. За времето на службата си има близо 2000 летателни часа. Участвал е в множество задачи в помощ на населението за гасене на пожари с вертолет Ми-17. Има редица награди от Министъра на отбраната, Началника на ГЩ, Началника на отбраната и Командира на ВВС, сред които грамоти, предметни награди и награден знак „За вярна служба под знамената” – III степен.