Празник на 24-та авиационна база


На 29 октомври от 10:30 ч. във военно формирование 32040 – Крумово беше отбелязан празникът на авиобазата. Два дни по-рано на 27 октомври се навършиха 58 години от създаването на първата вертолетна авиационна част в България – 44-ти вертолетен авиационен полк

Честването на годишнината започна с тържествен строй с приветствия от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков и на командира на авиобазата бригаден генерал Димитър Иванов. И двамата обърнаха внимание на факта, че тази година празникът се отбелязва в работна обстановка, тъй като от няколко дни базата активно участва в потушаването на големи горски пожари – в района на Национален парк „Рила” през предишните дни и в района на Чипровци, Стара планина днес. Командирът на базата оцени високо способностите на личния състав, благодари им за усилията и професионализма и изрази вярата си, че въпреки трудностите и предизвикателствата, базата ще продължи да се развива, а личния състав да изпълнява успешно поставените задачи.

Бяха прочетени заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители за постигнати отлични резултати при изпълнение на служебните задължения. По-късно бяха поднесени венци и цветя на паметника на загиналите летци и авиационни специалисти във в.ф. 32040. След това имаше статичен и динамичен показ на авиационна техника, по време на който присъстващите имаха възможност да наблюдават във въздуха вертолетите от авиобазата и изпълнението на различни типове задачи, сред които за първи път гасене на пожари с вертолет AS 532 AL Cougar, за което екипажи от базата тренират от няколко месеца.