15 години от катастрофата с вертолет Ми-17 край Разлог


На 24 юли се навършиха 15 години от трагичния инцидент с вертолет Ми-17, при който през 2003 г. при изпълнение на служебния си дълг – гасене на опустошителен горски пожар, загинаха:

– подполковник инж. Милко Пейковски – военен пилот;

– майор инж. Николай Радулов – военен пилот;

– младши лейтенант Бойко Панайотов – борден техник;

– полковник Кирил Чамишки – началник на сектор Държавен противопожарен контрол към РДВР – гр. Благоевград.

С воински ритуал в местността Бетоловото край гр. Разлог военнослужещи от 24-та авиационна база отдадоха почит на геройски загиналите. На паметника на лобното място на четиримата в подножието на Пирин се събраха: старши комисар Красимир Шотаров-директор на дирекция оперативни дейности към ГДПБЗН, областният управител на Благоевград  г-н Бисер Михайлов, заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, началник-щабът на ВВС полковник Сергей Белкинов, началникът на регионална дирекция ПБЗН – гр. Благоевград комисар Георги Пармаков, командирът на бригадно командване гр. Благоевград – полковник Красимир Кръстев, близки, приятели и колеги, както и жители на гр. Разлог.

Събитието продължи с поднасяне на венци от министър-председателя на Република България, министъра на вътрешните работи, регионална дирекция ПБЗН гр. Благоевград, кметът на община Разлог, ЮЗДП-гр. Благоевград, горско стопанство на община Разлог.

Kомандирът на 24-та авиационна база бригаден генерал Димитър Иванов припомни значимостта на делото на загиналите в битката с огнената стихия за спасяването на природата на България. Той изтъкна тяхната смелост, отговорност и самоотверженост и увери присъстващите, че четиримата винаги ще живеят в спомените и сърцата на тези, които са ги познавали.

Отслужена бе панихида от отец Димитър Белчин, а след това в памет на четиримата достойни мъже и професионалисти прозвуча българският национален химн.