Празник на Военновъздушните сили


 

На 16-ти октомври в деня на Празника на авиацията и Военновъздушните сили на Република България събитието беше тържествено отбелязано в Музея на авиацията – Крумово. Официалната част започна в 11 ч. с общ строй на военнослужещи и цивилни служители от 24-та авиационна база.

Заместник-командирът на 24-та авиационна база полковник Иван Николов поздрави присъстващите за празника и изрази вярата си, че въпреки днешните предизвикателства българските военнослужещи ще продължат да изпълняват задачите си с висок професионализъм и ще работят за развитието и издигането на авторитета на Военновъздушните сили. В кратко приветствие директорът на Музея на авиацията госпожа Рада Банялиева разказа основни моменти от развитието на военната ни авиация и трудностите, през които успешно е преминала през годините.

След това бяха прочетени заповеди от командира на ВВС и на командира на 24-та авиационна база за награждаване на военнослужещи и цивилни служители, както и за придобиване на класна специалност “Военен пилот трети клас”. Събитието завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите летци и авиационни специалисти.

На празника присъстваха представители на медиите, много ветерани, ученици и любители на българската авиация. През целия ден музеят ще работи с вход свободен. Любознателните посетители ще имат достъп до кабината на самолет МиГ-21 бис, а в салона на пътническия самолет Ан-24 ще се насладят на филм за историята на българската авиация.