Тържествено отбелязване на 55-годишнина на 24-та авиобаза


dscn6157

На 27 октомври 2016 г. беше тържествено отбелязана 55-годишнината от създаването на 44-ти вертолетен авиационен полк, който се явява  първата вертолетна авиационна част в България и чийто наследник е 24-та авиационна база.

Честването започна в 10:30 ч. на територията на в.ф. 32040 – Крумово. Гости на празника бяха: Заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, Началникът на отбраната генерал Константин Попов, Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, областният управител на област Пловдив Здравко Димитров, представители на местната власт от региона, командири на военни формирования от Българската армия, военни аташета, представители на неправителствени организации и финансови институции, ветерани и журналисти. За първи път на тържеството бяха поканени хора, на които базата помогна през годините.

Събитието започна с тържествен строй и приветствия. Командирът на авиобазата бригаден генерал Петьо Мирчев подчерта, че вече 55 години в авиобазата пилотите и авиационните специалисти изпълняват задачи по трите мисии на Българската армия с изключително висок професионализъм. След това направи равносметка на изминалата година, участията в учения и изпълнените специални задачи. Той изказа своята признателност към ветераните, командирите на полка и базата през годините, както и на всички бивши военнослужещи, посветили най-хубавите си години и отдали способностите и опита си за развитието на вертолетната авиация на Република България. Накрая благодари на целия личен състав за положения труд, усърдието и отговорността, както и високия професионализъм, които проявяват постоянно при изпълнение на служебните си задължения.

 Приветствия бяха поднесени от Заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, Началникът на отбраната генерал Константин Попов, Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Със заповеди на Министъра на отбраната, Началника на отбраната, Командира на ВВС и Командира на 24-та авиационна база бяха наградени военнослужещи и цивилни служители за постигнати отлични резултати при изпълнение на служебните задължения. Последва поднасяне венци и цветя на паметника на загиналите летци и авиационни специалисти от в.ф. 32040.