Почетоха паметта на загиналите с вертолет Ми-17 край Разлог


Почетоха паметта на загиналите с вертолет Ми-17 край Разлог С воински ритуал на 22 юли 2016 година военнослужещи от 24-та авиационна база – Крумово отдадоха почит на четиримата загиналите преди 13 години в трагичния инцидент с вертолет “Ми-17” в подножието на Пирин.
На 24 юли 2003 година при изпълнение на служебния си дълг – гасене на опустошителен горски пожар в м. Бетоловото край гр. Разлог, загинаха:
– подполковник инж. Милко Пейковски – военен пилот;
– майор инж. Николай Радулов – военен пилот;
– младши лейтенант Бойко Панайотов – борден техник;
– полковник Кирил Чамишки – началник на сектор Държавен противопожарен контрол към РДВР – гр. Благоевград.
На паметника на лобното място на четиримата се поклониха близки, приятели, колеги на загиналите и жители на гр. Разлог. Отслужена бе панихида от отец Димитър Белчин от църквата в Разлог. В памет на загиналите в битката с огнената стихия за спасяване на природата на България достойни мъже и професионалисти прозвуча българският национален химн. На поклонението присъстваха старши комисар Асен Игнатов – Зам. Директор на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, старши комисар Росен Танушев – Директор на Областна дирекция на МВР – Благоевград, господин Бисер Михайлов – областен управител на област Благоевград, д-р Мария Копанарова – председател на Общ. Съвет на община Разлог, представители на Командване на Военновъздушните сили, Изпълнителна агенция по горите – София, „Регионална дирекция по горите” – Благоевград, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Благоевград, Дирекция „Национален парк Пирин”, „Югозападно държавно предприятие” – Благоевград, Държавно горско стопанство” – Разлог.
„И ако за да харесаш човек е необходима една минута, да го обикнеш – един час, то за да го забравиш е необходим цял един живот” обърна се към близките на загиналите бригаден генерал Петьо Мирчев – командир на 24-та авиационна база и продължи с цитат на Юлиус Фучик: „Героят е човек, който в решителен момент прави това, което трябва да се прави в интерес на човечеството” припомняйки подвига на тези истински синове на България.
Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от името на: Министър-председателят на Р. България – господин Бойко Борисов и присъстващите на поклонението близки, колеги и приятели на загиналите.

190 193 191 Почетоха паметта на загиналите с вертолет Ми-17 край Разлог