Отбелязване на 100 години от рождението на Димитър Списаревски


На 19 юли 2016 г. от 13.00 ч. в Музея на авиацията – Крумово с общ строй на служители от 24-та авиационна база бе отбелязана 100 годишнината от рождението на капитан Димитър Списаревски. Героят, познат като човек с непокорен нрав, но със силно развито чувство за справедливост и достойнство, е роден в град Добрич на 19 юли 1916 година.

Саможертвата на капитан Димитър Списаревски, който ще остане завинаги в българската военна история, след като по време на първия си боен полет сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран по време на бомбардировките на София през Втората световна война, спомага за издигане духа и авторитета на авиацията ни. За такива като него лейтенант Едуард Тинкер казва: “Българските летци се бият с ожесточение, като че ли защитават най-скъпата светиня на света. За мен те изчерпват понятието ненадмината ярост в авиацията”.

Общият строй бе приет от Командира на 24-та авиобаза бригаден генерал Петьо Мирчев. В словото си той припомни моменти от славното минало на бойната ни авиация, факти от биографията на капитан Списаревски, както и спомени на американски военнослужещи, участвали в паметния въздушен бой на 20 декември 1943 година, при който загива капитан Списаревски.

Събитието завърши с поднасяне на венци пред паметната плоча на капитан Димитър Списаревски от името на 24-та авиационна база и „Музей на авиацията”.