Годишен анализ в 24-та авиационна база


16_01_2015

На 16 януари във в.ф. 32040 – Крумово се проведе годишен анализ на дейността на 24-та авиационна база, на който присъстваха началникът на щаба на ВВС полковник Любомир Куртев и представители на командването на 16-та ТРАГР – Враждебна.

Командирът на авиобазата бригаден генерал Златко Златев направи обзор на изминалата година и подчерта успешното изпълнение на задачите през 2014 г. и получените високи оценки въпреки трудностите и ограничения ресурс на авиационната техника.

В 24-та авиационна база се наблюдава тенденция за увеличаване на интензивността на летателната дейност спрямо предходната 2013 г., което се дължи на възстановяването на летателната годност на вертолетите Bell 206. Независимо от изпитваните затруднения, специалните задачи поставяни  пред авиобазата се изпълняваха успешно. Въпреки ограничения ресурс на авиационната техника част от летателния състав придоби нови видове подготовки за гасене на пожари, стрелба по земна цел, полети с външен товар, сложен пилотаж, полети над море и повишаване на класната специалност. Постигнатите цели се осъществиха благодарение на гъвкавото планиране и оптималното използване на наличния авиационен ресурс. В резултат на проведената летателна дейност, планът за летателна подготовка за 2014 г. беше изпълнен средно на 95%.

При участието на екипажи от авиобазата в проведените национални и международни подготовки и учения на територията на страната и извън нея, оказване помощ на населението при преодоляване последиците от природни бедствия и изпълнението на специални задачи, бе потвърдено високото ниво на подготовка на летателния състав. През 2014 г. екипажи и формирования от авиобазата изпълниха няколко по-характерни задачи като обезвреждане на силно корозирала авиационна бомба в землището на с. Питово, гасене на пожар врайона на с. Црънча, търсене на бедстващи в Стара планина в района на гр. Калофер, както и аварийно-спасителни работи в района на курортен комплекс Албена и гр. Мизия.

Личният състав на 16-та ТРАГР участва в подготовката и провеждането на летателно тактическо учение в рамките на ЕАТТ (European Air Transport Training) на летище Пловдив. Той също така изпълнидевет мисии за нуждите на Министерството на здравеопазването, една мисия за нуждите на Министерството на вътрешните работи, една мисия за авиомедицинска поддръжка извън страната и участие в осигуряването на бежански лагер в района на кв. Враждебна за времето от 1 февруари до 01 април 2014 г.

Началникът на щаба на ВВС полковник Любомир Куртев поздрави личния състав на 24-та авиобаза за постиженията му и оцени изминалата година като изключителна заради отличните резултати и показаните способности, както пред многохилядна публика по време на голямото авиошоу през октомври, така и при участие в реални мисии и международни учения. Той изрази увереност, че военнослужещите и цивилните служители ще продължат да се справят все така добре и през 2015 г. и им пожела здраве, късмет и още по-добри постижения. Полковник Куртев обеща, че командването на ВВС ще работи в посока предстоящите реформи да бъдат винаги в интерес на личния състав, защото именно хората са най-ценния ресурс на ВВС.