Тържествено отбелязване на 53-та годишнина на 24-та авиационна база


27_10_2014

На 27 октомври 2014 г. личният състав от 24-та авиобаза отбеляза 53 години от връчването на бойното знаме на 44-ти вертолетен авиационен полк, който е създаден през 1961 г. и се явява първата вертолетна военна част в България.

Празникът започна с тържествен строй и посрещане на бойното знаме на формированието. Командирът на авиобазата бригаден генерал Златко Златев произнесе приветствено слово, в което подчерта значимостта на способностите, които притежава авиобазата, успешното представяне на личния състав по време на международни учения и широкия спектър от задачи, изпълнени в интерес на населението в мирно време.През изминалата година екипажи и авиационна техника от базата оказаха помощ на над 100 души в кризисни ситуации, а участниците в Съвместната ротационна подготовка Saber Junction “Пълен спектър от операции”; втренировъчния център на Силите на САЩ в Хохенфелс, Германия, получиха изключително висока оценка. Те успешно преминаха инспекция от експерти на НАТО, която потвърди готовността на Модула за авиомедицинска евакуация от състава на българските ВВС за участие в международни операции. Това е най-високата оценка, давана досега на авиационен модул от състава на Военновъздушните сили на България.

Последва приветствие от заместник-началника на отбраната генерал-майор Константин Попов. Той даде високо признание за дейността на авиобазата, където работят отдадени и можещи хора с високо чувство за достойнство и чест; хора, които всеки ден с риск за живота си изпълняват успешно изключително сложни задачи. След това взе думата командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев. Той изрази благодарност от името на Военновъздушните сили за приноса на военнослужещите и цивилните служители от формированието, на чиито професионализъм, отговорност и трудолюбие авиобазата дължи престижа и обществения си авторитет. Той изтъкна, че въпреки многобройните промени в 24-та авиобаза през 53-те години на нейната история, личният състав успява да запази приемствеността, да поддържа нивото си, да усвоява нова техника и да разширява спектъра на изпълняваните задачи.

На военнослужещи от в.ф. 32040 бяха връчени предметни награди и грамоти от началника на отбраната, командира на ВВС и командира на 24-та авиационна база. Беше прочетен и поздрав от министъра на отбраната Велизар Шаламанов. По-късно бяха поднесени венци и цветя на паметника на загиналите летци и авиационни специалисти.

Тържеството продължи с финалния мач на вътрешния турнир по футбол на в.ф. 32040 – Крумово, в който отборът на ескадрилата за периодично обслужване и войскови ремонт победи отбора на вертолетната авиационна ескадрила с резултат 3 на 0. Гостите бяха поканени на коктейл на командира на 24-та авиационна база, по време на който бяха раздадени наградите от футболния турнир, а докторът по културология и естетика полковник о.з. Димитър Гилин представи накратко книгата на военния пилот І кл. полковник инж. о.з. Веселин Стоянов: “В началото бе мечтата за полет” – страници от биографията на генерал-лейтенант от авиацията Добрин Добрев, командващ ПВО и ВВС от 1959 г. до 1962 г.