Високи оценки от НАТО след учението в Германия


19_09_2014

На 17 септември два вертолета AS 532 Cougar от 24-та авиационна база – Крумово се завърнаха в България от тренировъчния център на Силите на САЩвХохенфелс, Германия. Вертолетните екипажи, които участваха в Съвместна ротационна подготовка Saber Junction „Пълен спектър от операции”, получиха най-високата възможна оценка от НАТО: „Готови за мисия”. В хода на учението те успешно преминаха инспекция от експерти на пакта (TACEVAL – Рамщайн), която потвърди готовността на Модула за авиомедицинска евакуация от състава на българските ВВС за участие в международни операции. Това е най-високата оценка, давана досега на авиационен модул от състава на Военновъздушните сили на България.

Задачите по време на учението се изпълняваха на териториите на Федералната република, Латвия и Литва. Екипажите на вертолетите AS 532 Cougar бяха придадени към армейската авиация на американските сухопътни войски, като основната им мисия бе да подпомагат сухопътните маневри на бригада на латвийската армия. Изпълниха множество полети за авиомедицинска евакуация, като голяма част от тях бяха през тъмната част от денонощието с очила за нощно виждане. Също така участваха и в мащабни тактически авиодесанти в интерес на интернационалните сили, съвместно с групи американски вертолети UH-60 Black Hawk, CH-47 Chinook и AH-64 Apache.

В тренировката се включи и самолет „Спартан” на 16-та транспортна авиационна група с два екипажа. Те оперираха от авиобаза Рамщайн в Германия и изпълняваха задачи по тактически превоз на войски и стоварване на тактически въздушни десанти на пряко подчинение на командира на ротационна подготовка Saber Junction. Една от осъществените мисии бе стоварване от въздуха на група командоси, чиято цел е да разузнаят определено за превземане „притивниково” летище. Десантната група включваше военнослужещи от 68 бригада “Специални сили” и американски рейнджъри. В хода на подготовката те си партнираха с екипажи на самолети С-130 и С-17 от ВВС на САЩ.