Военнослужещи от 24-та авиобаза заминават на учение в Германия


22_08_2014-400x238От 25 август до 15 септември включително екипажи от в.ф. 32040 – Крумово ще вземат участие в Съвместна ротационна подготовка – 14-08 в тренировъчния център на Силите на САЩ – Joint Multinational Readiness Center (JMRC), Хохенфелс, Федерална Република Германия. В периода 8 – 12 септември ще се проведе инспекция на способностите (CapabilityInspection-CI) на „Модул за авиомедицинска евакуация” съгласно изискванията на НАТО от оценители от командването на НАТО в Европа в Рамщайн, Германия и от оценители от други страни членки на НАТО. В учението ще се включат два вертолета AS 532 AL COUGAR с регистрационни знаци 711 и 712, 43 военнослужещи от в.ф. 32040 – Крумово и 4 специалисти от ВМА – София.

Екипажите ще изпълнят следните типове задачи: превоз на войски, материални средства и бойна техника;превоз на товари на външно окачване;десантиране по способа ”бързо въже” и ”рапел”;ексфилтрация с използване на лебедка и ”въжено-спасителна система”;въздушно разузнаване;медицинска евакуация на ранени от бойното поле;тактически превози;полети за търсене и спасяване, денем и нощем, включително с прибори за нощно виждане.

На 22 август заминаващите военнослужещи бяха изпратени тържествено с общ строй и църковен ритуал. Командирът на 24-та авиобаза бригаден генерал Златко Златев подчерта, че за първи път в НАТО модул се сертифицира не в държавата, в която следва да бъде сертифициран, и това е прецедент, от който останалите страни в НАТО ще черпят опит в бъдеще. Той изрази увереността си, че участниците в модула ще дадат всичко от себе си и ще защитят успешно постигнатото преди пет години.

На мероприятието присъстваше командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев, който благодари на военнослужещите за неуморния труд и положените усилия по време на всички етапи на подготовката. Той обърна внимание, че участието в Съвместната ротационна подготовка в Германия ще се случи в много важен за страната ни момент – срещата на върха на НАТО в Уелс в началото на септември, и поради това действията на участниците в модула ще бъдат атестат за състоянието на българските въоръжени сили, ще спомогнат за развитието на Военновъздушните сили и ще допринесат авиобазата да има повече ресурси и задачи. Той пожела на заминаващите да се справят по възможно най-добрия начин, да продължат да развиват способностите си и да натрупат нови полезни знания и опит.