Участие в „Хемус” 2014


03_06_2014

Личен състав и летателна техника от 24-та авиационна база взеха участие в единадесетото издание на специализираната изложба на отбранителна техника „ХЕМУС 2014 − ОТБРАНА, АНТИТЕРОРИЗЪМ И СИГУРНОСТ” на Международен панаир – Пловдив в периода от 28 до 31 май. Изложбата се провежда на всеки две години под патронажа на Министерство на отбраната и Mинистерство на икономиката и енергетиката.

По време на изложбата вертолет AS 532 AL Cougar на Военновъздушните сили участва и в статичната експозиция на форума. Кулминацията на изложбата беше, когато три вертолета Bell 206, Ми-17 и AS-532 AL Cougar участваха в демонстрация на операция по обезвреждане на терористична група край р. Марица вечерта на 30 май. Вертолет Bell 206 изпълни въздушно разузнаване и локализиране на терористите, вертолет Ми-17 подходи към неприятелите с бордовото си картечно въоръжение, а вертолет AS-532 AL Cougar спусна командоси в коритото на реката по способа „бързо въже”. След края на операцията бойците бяха взети по метода “SPIES” (външен товар) чрез използване на въжена спасителна система.

Въпреки променливото време и силния вятър демонстрацията премина успешно и даде възможност на гражданите на Пловдив и специалните гости да наблюдават едновременно действия на три типа военни вертолети.