Среща с първия български космонавт в Музея на авиацията – Крумово


DSCN3055
На 11 април в Музея на авиацията – Крумово се проведе среща разговор с първия космонавт на България о.р. генерал-лейтенант Георги Иванов, летял по международната програма „Интеркосмос”. Бяха отбелязани две значими дати – 35-годишнината от първия полет на българин в космоса на 10 април и Международния празник на авиацията и космонавтиката на 12 април. Събитието се проведе на метри от оригиналния спускаем апарат на космическия кораб „Союз-33”, с които през 1979 г. лети Георги Иванов, а поради големия интерес залата едва успя да побере всички присъстващи.

Първият български космонавт разказа накратко за подготовката, която е преминал преди полета, както и за най-значимите моменти от престоя си в космоса. След това генерал Михо Михов представи книгата на радио журналистката Божана Димитрова „Разговор с първия космонавт на България”, която тя започва непосредствено след знаменателното събитие и продължава 35 години по-късно, като описва накратко живота и постиженията на великия българин.

По-късно думата взе професор Таня Иванова от Института за космически изследвания и технологии. Като човек работещ от 45 години в тази сфера, тя разказа за космическите изследвания, провеждани от България през годините до днес, както и за  българските прибори и апаратура в космоса. С полета на Георги Иванов са поставени основите на широк спектър космически изследвания, а България има сериозно участие в редица от тях, обучава добри професионалисти и е търсена страна за партньор в тази област. Професор Иванова припомни, че сме страна производителка на космически храни с доказано качество, както и създатели на първата космическа оранжерия, работила десет години на орбиталната станция „МИР”. По този начин българските учени са успели да докажат, че в космоса могат да се отглеждат растения и с тях човек да пътува на дълги разстояния, създавайки работеща биологична система около себе си.

В края на срещата командирът на 24-та авиационна база бригаден генерал Златко Златев връчи на о.р. генерал-лейтенант Георги Иванов от името на командира на Военновъздушните сили – генерал-майор Константин Попов нагръдния знак „Орел”, връчван на летците-пилоти от българските Военновъздушни сили. Първите отличителни знаци на Въздушните войски са учредени през 1916 г. Знакът “Орел” се връчва на летците след получаване на правоспособност за самостоятелно летене, а със значимия си принос към българската авиация и космонавтика Георги Иванов несъмнено е заслужил с гордост да носи този символ.

След официалната част присъстващите имаха възможност да си закупят книгата на Божана Димитрова, да вземат автографи и да разгледат постоянната експозиция на Музея на авиацията.