Тържествено отбелязване на 52 години от създаването на 24-та авиобаза


DSCN1813

На 25 октомври 2013 г.. личният състав от 24 авиобаза отбеляза 52 години от създаването и. С връчване на бойното знаме на 44-ти вертолетен авиационен полкна 27 октомври 1961 г. е създадена първата вертолетна авиационна част и е поставено началото на бойната вертолетна авиация в България.

Празникът започна с тържествен строй и посрещане на бойното знаме на формированието. Командирът на авиобазата бригаден генерал Златко Златев произнесе приветствено слово, в което подчерта значимостта на способностите, които притежава авиобазата, за  широкия спектър от задачи, изпълнявани в интерес на националната сигурност и защита на населението в мирно време. Изтъкнат бе приносът на военнослужещите и цивилните служители от формированието, на чиито професионализъм, отговорност и трудолюбие авиобазата дължи престижа и обществения си авторитет. Командирът пожела на целия личен състав здраве и щастие, енергия и оптимизъм за  постигане на нови житейски и професионални успехи.

Приветствия бяха поднесени от заместник-командира на ВВС бригаден генерал Румен Радев и директора на дирекция „Операции и подготовка” в МО бригаден генерал Стефан Петров. В тях беше посочена важността на вертолетната и транспортна авиация, които изпълняват изключително важни и отговорни мисии, както на територията на страната, така и при изпълнение на съюзническите си задължения. През погледа на времето бяха отбелязани заслугите на ветераните, чиито труд лежи в основите на родната ни военна авиация.

По-късно бяха поднесени венци и цветя на паметника на загиналите летци и авиационни специалисти. Тържеството продължи с откриване и освещаване на нов тенискорт и  завърши с коктейл на командира на 24-та авиационна база.

На празника присъстваха представители на Министерството на отбраната, Командването на ВВС, командванията на видовете ВС, чуждестранни посланици и аташета, представители на органите на местната и областната администрация и на бизнес средите от областта и региона, ветерани и журналисти от средствата за масова информация.