Специална задача в деня на честване на 65-та годишнина на военнотранспортната авиация


new36

На 23 август 2013 г. 16-та транспортната авиационна група от състава на 24-та авиобаза отбеляза тържествено на летище Враждебна 65-та годишнина от създаването на военнотранспортната авиация на Република България.

Командирът на 16-та транспортна авиационна група полковник Димитър Иванов описа в словото си разнообразните задачи, които групата е изпълнявала в интерес на Българската армия, и изрази гордостта си от успехите на най-старото авиационно военно формирование в състава на Военновъздушните сили.

Празникът беше отбелязан с тържествен строй, специално заснет документален филм, две фотоизложби и поименна плоча. На военнослужещи и цивилни служители бяха връчени награди от началника на отбраната, от командира на ВВС и от командира на 24-а авиобаза.

В деня на празника си 16-та  транспортна авиационна група още веднъж доказа, че военнотранспортната авиация е необходима и полезна не само за армията и държавата, но и за обществото. Натрупала през годините над 500 дежурства и стотици спасени човешки животи, авиогрупата отново участва в специална задача. Екипаж извърши полет със самолет  „Спартан” от 19.30 ч. до 23.55 ч. за извозване на органи за трансплантация за специализираната болница за активно лечение на сърдечно-съдови заболявания Св. Екатерина по маршрут гр. София – гр. Варна – гр. София.