Вертолет „Кугар” участва в спасяването на пострадали в Средна гора


news24

На 13 април 2013 г. екипаж на вертолет AS 532 AL Cougar от 24-та авиационна база участва в издирването и транспортирането на пострадали при инцидент с джип, преобърнал се в пропаст в района на хижа „Фенера“ в Средна гора.

Вертолетът, който носи дежурство по аварийно-спасително осигуряване, беше вдигнат след постъпило искане в Националния военен център. Задачата по търсене и спасяване на пострадали в труднодостъпната планинска местност беше изпълнена от 17:10 ч. до 18:10 ч. Мястото на злополуката беше в труднодостъпна местност, а вертолетът кацна на планински склон на височина 1100 м.

Командир на екипажа на вертолета беше м-р Крум Семов, втори пилот – полк. Евгени Белкинов, борден техник – ст. лейт. Димитър Рашев и спасители – подп. Красимир  Андреев и ст. серж. Георги Филипов. На борда на вертолета бяха и медицински екипи от спешна помощ на МБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, представители на Планинската спасителна служба и Пожарна безопасност и защита на населението. Пострадалите бяха евакуирани до вертолета и транспортирани до МБАЛ „Св. Георги” в Пловдив.