Тържествено отбелязване на Международния ден на авиацията и космонавтиката


news23

На 12 април 2013 г. от 10 ч. в Музея на авиацията – Крумово официално беше отбелязан Международния ден на авиацията и космонавтиката.

Събитието започна с тържествен строй и приветствия. В изказването си командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов обърна специално внимание на връзката на авиацията и космонавтиката с най-новите научно-технически постижения. Динамиката в технологичното усъвършенстване на летателните апарати за овладяване на небесното и космическо пространство отправя сериозно предизвикателство към летателния и инжинерно-техническия състав – нещо, с което ние се справяме успешно и с което трябва да се гордеем. След това бяха поднесени венци и цветя на паметника на загиналите летци и авиационни специалисти.

По-късно беше спазена поставената преди няколко години традиция и в двора на музея бяха засадени дръвчета гинко билоба. Изборът на дървото не е случаен. Това е най-старият дървесен вид, известен със своята издръжливост и неподатливост на болести. В Китай гинко билобата е символ на дълголетие, здраве, бистър ум и проницателност. Засаждането на тези дървета е пожелание авиацията и космонавтиката в България да бъдат също така дълголетни и непоклатими във времето като това дърво, да устояват на трудностите и въпреки предизвикателствата да постигат нови успехи не само равни, но и по-големи от предишните.

На събитието присъстваха представители на командването на ВВС, командирът на 24-та авиационна база бригаден генерал Златко Златев и личен състав от В.Ф. 32040 – Крумово, преподаватели и студенти от специалност „Авиационна техника и технологии” в Технически университет – София, филиал Пловдив, ученици от Техникум по механотехника „Цветан Лазаров” – Пловдив, ветерани и представители на средствата за масова информация.