51 години 24-та авиобаза


news18

На 26 октомври 2012 г. във в.ф. 32040 бяха отбелязани 51 години от създаването на 24-та авиобаза. На 27 октомври през 1961 г. е връчено бойното знаме на 44-ти вертолетен авиационен полк, който се явява първата вертолетна авиационна част в България.

Събитието започна в 10 ч. сутринта с тържествен строй и прочит на заповеди за награди от министъра на отбраната Аню Ангелов, началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, командира на ВВС генерал-майор Константин Попов и командира на 24-та авиобаза бригаден генерал Златко Златев. За първи път в празника се включи и новосформираната към базата 16-та транспортна авиационна група – Враждебна, която има на въоръжение военно-транспортни самолети Ан-2, Ан-30, РС-12 „Pilatus” и C-27J „Spartan”.

В словото си бригаден генерал Златев обобщи основните събития от изминалата година, като специално подчерта участието на военнослужещи в международни учения и изпълнението на аварийно-спасителни операции и задачи за гасене на пожари, при които са спасени четири човешки живота и са изпълнени 230 часа за гасене на пожари. Командирът благодари на личния състав за трудолюбието и всеотдайността и им пожела крепко здраве, щастие и успехи. След това бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите летци и авиационни специалисти от авиобазата и имаше статичен показ на авиационна техника.