Black Sea Rotational Force 2012


news15

От 27 юни до 5 август военнослужещи от ВВС на България ще участват в международното учение Black Sea Rotational Force, което се провежда за трети път на територията на България в районите на Враждебна, Крумово, Балчик, Безмер и полигон Ново село. Два вертолета AS 532 AL Cougar с екипажи, инженерно-технически състав за осигуряване на поддръжка и личния състав на отделение „Търсене и спасяване” ще вземат участие в учението.

Ще бъдат изпълнени следните задачи: медицинска евакуация, стоварване на въздушни десанти по способа „бързо въже”, изпълнение на учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове денем и нощем и подготовка на парашутисти спасители от САЩ за оказване на медицинска помощ на бойното поле. Освен това ще се тренира реално бързо зареждане на вертолети AS 532 AL Cougar при работещи двигатели от самолети-цистерни Херкулес на морската пехота на САЩ.

Учението има за цел да повиши оперативната съвместимост, да помогне за стабилността в региона и да изгради добри отношения между силите.